Προτάσεις της ομοσπονδίας χάντμπολ για αλλαγές στη διεξαγωγή πρωταθλημάτων

 

 

Σε ομίλους Βορρά οι Ελπίδες στις γυναίκες και η Δράμα ’86 στους άνδρες

 

Η οικονομική κρίση λογικό είναι να έχει «χτυπήσει»  ιδιαίτερα τις μικρότερες ομοσπονδίες και κατ’ επέκταση αρκετά ερασιτεχνικά σωματεία εκτός ποδοσφαίρου.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο στο άθλημα της χειροσφαίρισης, όπου αν εξαιρέσει κανείς την Α1 ανδρών που διανύει την 6η αγωνιστική, κανένα άλλο πρωτάθλημα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη λόγω των οικονομικών δυσκολιών που υπάρχουν.

Την ύστατη ώρα μάλιστα αποφάσισε η ομοσπονδία να αλλάξει ριζικά από φέτος όλες τις κατηγορίες, προτείνοντας στα σωματεία, αλλαγές που μπορούν για τις ομάδες να έχουν όφελος οικονομικά με λιγότερες μακρινές μετακινήσεις και συνολικότερα λιγότερα ματς μέσα στη χρονιά.

 

Στον όμιλο του Βορρά στην Α1 οι Ελπίδες Δωρικά Μάρμαρα

Στις γυναίκες και την Α1 κατηγορία, η πρόταση της ομοσπονδίας είναι αντί για ένα πρωτάθλημα 8 ομάδων, τον διαχωρισμό σε Βόρειο και Νότιο όμιλο.

Η πρόταση είναι στον Νότιο όμιλο να συμμετάσχουν: Ορμή Πάτρας, Αναγέννηση Άρτας, Παναιτωλικός και Νέα Ιωνία.

Στον Βόρειο όμιλο που ενδιαφέρει τη δική μας ομάδα, πέρα από τις Ελπίδες Δράμας Δωρικά Μάρμαρα έχουμε τις ομάδες ΠΑΟΚ, Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών και Φίλιππος Βέροιας.

Οι Ελπίδες που έχουν προπονητή τον Βούλγαρο Σίμπι Ντοϊτσίνοφ και πρόσφατα νίκησαν πολύ εύκολα στη Βέροια τον Φίλιππο, δείχνοντας ότι έχουν πολλές δυνατότητες σαν ομάδα και εφικτό τον στόχο μιας από τις δύο πρώτες θέσεις του Βορείου ομίλου.

Το προτεινόμενο σύστημα έχει ως εξής:

Α’ Φάση: :Ένας προς όλους έδρα-έδρα σε ομίλους.

Β’ Φάση:

Θέσεις 1-4: Χιαστί ο 1ος  Α/Β ομίλου με 2ο  Β/Α  ομίλου σε δύο αγώνες έδρα-έδρα.

Ο 2οςαγώνας στην έδρα  των πρώτων.

Οι νικητές παίζουν για το 1-2 σε 2 αγώνες έδρα-έδρα .

Το δεύτερο ματς στην έδρα ομάδας που ήταν υψηλότερα στην βαθμολογία κανονικής περιόδου (κατόπιν κληρώσεως εάν ήταν στην ίδια θέση).

Οι ηττημένοι αγωνίζονται για τις θέσεις 3-4.

 

Θέσεις 5-8 (Υποβιβασμός): Το ίδιο σύστημα ως άνω δηλ. ο 3ος Α/Β με 4ο Β/Α.

Οι ηττημένοι υποβιβάζονται.  Ο  5ος βγαίνει Ευρώπη (εφόσον προκύπτει).

 

Λεπτομέρειες θα ορίζονται στην τροποποιημένη ειδική προκήρυξη.

 

 

 

Πιο περίπλοκα φαίνονται τα πράγματα στην Α2.

Οι ομάδες συνολικά είναι 20 και αντί των δύο ομίλων Βορρά και Νότου που ήταν να γίνει το πρωτάθλημα, έχουμε την πρόταση της ομοσπονδίας για 4 υποομίλους.

Οι δύο υποόμιλοι έχουν από 4 ομάδες και οι άλλοι δύο από 6 ομάδες.

Η Δράμα ’86 είναι στον όμιλο μαζί με τις ομάδες: Φοίβος Συκεών, Αλέξανδρος Αξιούπολης, Άρης Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Θεσσαλονίκης και Αρχέλαος Κατερίνης.

Σύστημα Διεξαγωγής Αγώνων ΑΝΑ ΟΜΙΛΟ:

Α Φάση: Ένας  προς όλους έδρα-έδρα σε υπο-ομίλους.

 

Β’ Φάση -Άνοδος:

Ο πρώτος του 1ου υπο- ομίλου και  ο πρώτος του 2ου  υπο-ομίλου (ανά όμιλο) παίζουν αγώνα μπαράζ σε ουδέτερη έδρα. Οι νικητές προβιβάζονται στην Α1.

 

Β’ Φάση -Υποβιβασμός:

Στον Α’ Όμιλο: Ο πέμπτος και έκτος του 1ου  υπο-ομιλου και ο τέταρτος του 2ου  υπο-ομίλου αγωνίζονται ένας προς όλους σε ένα τριήμερο σε ουδέτερη έδρα. Ο 1ος της κατάταξης στο μπαράζ παραμένει και οι άλλοι 2 υποβιβάζονται.

 

Στον Β’ όμιλο: Ο πέμπτος και έκτος του 2ου  υπο-ομιλου και ο τέταρτος του 1ου  υπο-ομίλου αγωνίζονται ένας προς όλους σε ένα τριήμερο σε ουδέτερη έδρα. Ο 1ος της κατάταξης στο μπαράζ παραμένει και οι άλλοι 2 υποβιβάζονται.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί στην προκήρυξη για το ποιος υποβιβάζεται επιπλέον εφόσον από την Α1 Ανδρών υποβιβαστεί και δεύτερη ομάδα (μετά τα Βριλήσσια) που ανήκει γεωγραφικά στον Α όμιλο.

Εμείς απλά να σημειώσουμε ότι η Δράμα ’86 είναι νεοφώτιστη στην κατηγορία, έχει όμως τον πολύπειρο Θόδωρο Τογανίδη προπονητή και αρκετούς έμπειρους παίκτες που έχουν παίξει στο παρελθόν στην Α2.

Αρχικός στόχος της ομάδας θα είναι να αποφύγει τις θέσεις 5 και 6 για να η μπλέξει στα μπαράζ, ενώ ο όμιλος που διασταυρώνει μετά το τέλος του πρώτου γύρου η Δράμα ’86 συμπεριλαμβάνει τις ομάδες: Ζαφειράκης Νάουσας, Αρίων Πτολεμαϊδας, Φαίακας Κέρκυρας και Α.Ο. Ιωαννίνων.

ΔΗΜ. ΑΔΑΚΤΥΛΟΣ